Dış Gebelik (Ektopik gebelik)
Dış gebelik sperm ile döllenmiş olan yumurtanın, rahim dışında bir dokuya yerleşerek, burada gelişmesidir. Meydana gelen hamileliklerin her yüz tanesinden bir veya ikisi dış gebelik olarak oluşmaktadır.
Dış gebeliğin çeşitli yerleşim yerleri
Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışındaki yerleşim yerleri :
Fallop tüpler ( yumurtalık kanalları)En çok görüldüğü yer
Karın boşluğu
Yumurtalık üzeri
Rahim ağzı
Bu durum erken gebelik döneminde görülen yaşamsal tehlike oluşturabilecek bir durumdur.Dış gebelik meydana geldiğinde, embriyo kaybedilmekte ve annenin hayatı tehlikeye girmektedir. Erken tanı ve tedavi ile annenin hayatı kurtulmakta ve tüplerde en az hasar ile tedavi gerçekleştirilmektedir.
Dış gebelik nasıl belirti verir?
Genellikle karnın alt bölgesinde ağrı, kasık bölgesinde tek taraflı ağrı, lekelenme şeklinde vajinal kanama, göğüslerde hassasiyet oluşumu ve bulantı şikayetleri görülebilir. Eğer karnın içinde kanama başladıysa, bu belirtilere alt karın bölümünde şiddetli ve bazı hallerde omuzlara vuran ağrıyla seyreden tansiyon düşmesi ve baygınlık görülebilir. Dış gebelik düşük, akut apandisit, bağırsak hastalıkları ve over torsiyonu gibi rahatsızlıklarla karıştırılabilir.
Dış gebeliğin tanısı nasıl yapılır?
Teşhisin yapılabilmesi için, öncelikle gebelik testi yapılmalıdır. Bunun için idrar testinden ziyade serumda yapılan gebelik testleri tercih edilmelidir. Serumda yapılan gebelik testlerinde beta HCG 1500-2000 değerinin üstünde iken ultrasonografide gebeliğin rahim içinde görülememesi dış gebeliği düşündürür.
İç kanamaya neden olan bir durum varsa, kanamanın şiddetini belirlemek için tam kan sayımı yapılmalıdır.
Yapılan ultrasonografik incelemede gebelik kesesinin hangi bölgeye yerleştiği ve karında kanama olup olmadığı da tespit edilecektir.
Ultrason ile tespit edilen dış gebeliklerin çoğunluğu tüplerde yerleşmiş olarak görülür. Bu durum gebelik ringi yani gebelik halkası olarak izlenir. Bu tarz dış gebeliklere tubal gebelik denmektedir. Yırtılmış olarak izlenen durumlarda, batın içerisinde kan bulunmaktadır. Hızlı ilerleyen durumlara bağlı gelişen iç kanamalar annenin hayatını riske atacağından, teşhisin hızlı yapılarak, tedaviye geçilmesi gerekir. Dış gebeliğin tespiti sonrasında, rahim içi değişikliklerin saptanması amacıyla kürtaj uygulanarak, rahim içinden alınan materyal patolojide incelemeye alınır. Gebelik rahimde gerçekleşmese bile rahim içerisinde kalınlaşma meydana gelmiştir. Kanama bu yüzden meydana gelmiş olabilir. Kürtajdan sonra kanamanın kesilmesi sağlanır.
Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır?
Çoğunlukla cerrahi tedavi gerektirir.
Dış gebeliğin yerleşim yerine ,operasyonun yapıldığı esnadaki duruma,hastanın ileriki dönemdeki gebelik beklentisine göre cerrahi planlanır.
Kendiliğinden gerileyen ve takip sonucunda operasyon gerektirmeyen vakalar da olabilir.
Medikal tedavi ile erken yakalanan diş gebelik vakalarında yüz güldürücü sonuçlar alabilmekteyiz. Özellikle methoxate ile tedavi hcg değerlerinin 10000 geçmediği dış gebelik vakalarında çok yüz güldürücüdür.
Etiketler : DIŞ GEBELİK