Bir kadının adeti geciktiği zaman ilk önce gebe olup olmadığını bilmesi gerekir.
Bunu anlamak için en pratik yol gebelik testidir.
GEBELİK TESTİ
Gebelik testi idrardan yapıldığı gibi kandan B_HCG bakılarakta yapılır.HCG testinin sonucu kesindir.O yüzden şüpheli durumlarda kandan HCG bakılması önerilir.
PELVİK MUAYENE
Adet gecikmesinden sonra bazı hastalar jinekolojik muayenenin düşüğe neden olabileceği endişesi ile bu muayeneden kaçarlar.Tıbbı olarak jinekolojik muayene kesin olarak düşüğe neden olmaz.Bu muayene esnasında rahim ağzı yaraları,myomlar,kistler, vb leri tespit edilebilir.
ULTRASON
Adet gecikmesinden sonraki 1 ay içinde ultrason kontrollerinin vaginal prob ile yapılması yine hastaları düşük olurmu? endişesine neden olur.Ancak erken dönemde vaginal ultrason çok daha fazla ayrıntıyı göstermesi nedeniyle kesin olarak tercih edilen yöntemdir.Ben hastalarıma erken dönemde vaginal prob ile muayeneyi öneriyorum.Çünkü fetus görüntüsü, kalp atışları çok daha net olarak görülmektedir.2.aydan sonra karından problarla kontrole devam edilir.
Günümüzde 4D denilen 4 boyut ultrasonlarla bebek görüntüleri bire bir anne karnında görülebilmektedir.
4 boyut ultrason görüntüleri
Ayrıca ultrason ile doppler tetkikleri yapılarak fetus ve anne kan damarlarından geçen kan akımına göre fetusun ve annenin iyilik halleri tespit edilebilmektedir.
KAN GRUPLARI
Gebelik esnasında gebenin ve eşinin kan grupları mutlaka bilinmedir.Kendi rh(-),eşi rh(+) ise kan uyuşmazlık şüphesi var denir .gebelik esnasında indirect coombs testi ile takip edilir.
TAM KAN TAHLİLİ
Gebelik esnasında hemoglobin,hematokrit,beyaz küre,kırmızı küre ve trombosit sayısı takibe düzenli yapılmalıdır.
İDRAR TAHLİLİ VE KÜLTÜRÜ
Gebelik esnasında idrar yolları enfeksiyonunda bir artış gözlenir.O yüzden düzenli idrar tahlilleri yapılmalıdır.Gebelik esnasında 'asemptomatik bakteriüri' sık gözlenir .Bunu tespit edebilmek için idrar kültürü yapılması gerekir.
RUBELLA TARAMASI
Kızamıkçık hastalığı ,çocukluk çağı hastalığıdır.Aşısı çocukken yapılır.Ancak kızamıkçık hastalığı geçirmeyenler veya hiç aşı olmayanlarda kızamıkçığa karşı bağışıklık oluşmaz.Kişi gebeliği esnasında aktif olarak kızamıkçık geçirirse bu fetus için çok tehlikeli bir durumdur.Kızamıkçık virüsü gebelik esnasında fetusta multiply(birçok)anomalilere neden olur.Rubella IGG bakılarak gebenin daha önce hastalığı geçirip geçirmediği anlaşılır.O yüzden rubella IGG gebe kalmadan önce bakılıp negatif ise aşısı yapılıp en az 1 ay sonra hamile kalması önerilir.
HEPATİT VE HIV TETKİKLERİ
Hepatit B virüsü karaciğerde iltihaba neden olan bir mikroorganizmadır. Ülkemizde Hepatit B taşıyıcılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle gebeliğin başlangıcında Hepatit B taraması yapılması önemlidir. HBs pozitifliği taşıyıcılığı gösterirken, Anti HBs pozitifliği bağışıklığı belirler. Bağışıklık daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyona bağlı olabileceği gibi aşılama sonrası da beklenilen bir durumdur. Hepatit B taşıyıcılığı varlığında doğumdan hemen sonra bebeğe aşı ve koruyucu serum yapılması gerekir.
AIDS'de bebek üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğinden rutin incelemeler arasında HIV testi de bulunur.
2 Lİ TEST VE ENSE KALINLIĞI ÖLÇÜMÜ
Gebeliğin 11 ve 14üncü haftaları arasında yapılan 2li test, 'trizomi 21' denilen down sendromlu fetusları tespit amacıyla kandan bakılır.Testin bakımında ayrıca fetusun uygun pozisyonda ense kalınlığınında ölçülmesi gerekir.
3LÜ TEST
Gebeliğin 16-20.haftaları arasında kan alınarak ve ultrason ölçümleri kullanılarak yapılan 'Down Sendromu' tarama testidir.test sonuçlarının yorumlamasını mutlaka doktorunuzla yapmanızı tavsiye ederim.
AKŞ VE ŞEKER YÜKLEME TESTİ
Gebeliğin 20.haftasından sonra bakılır.Ailesinde şeker hastalığı olanlar ve şeker hastalığı riski olanlarda mutlaka yapılmalıdır.ancak son yıllarda rutin tarama testleri arasına girmiştir.
Hasta aç karına kan verir akş normal sınırlarda çıkarsa 50 gr OGTT denilen yükleme testi yapılır.1 saat sonraki kan şekeri değeri 140 ve üzerinde çıkarsa 100 gr OGTT ye geçilir.Test sonuçlarını doktorunuzla konuşunuz.
DOPPLER ULTRASON
Gebeliğin 28.haftasından sonra fetal iyilik halinin ve anneye ait bazı patolojik durumların ortaya çıkarılması için gelişmiş ultrasonlarla yapılan tetkikdir.
NST(NON STRESS TEST)
Gebeliğin son aylarında anne karnındaki fetusun iyilik halini saptamak amacıyla yapılır.Ayrıca annenin erken doğum ağrılarının olup olmadığı da bu aletle tespit edilebilir
Genel olarak gebeliğin başından sonuna kadar rutin uygulamasını yukarıda anlattığım tetkikler yeterlidir.Gebelik esnasında oluşacak komplikasyonlar ve ortaya çıkacak ekstra problemler için daha detay tetkiklere de başvurulabilir.
Etiketler : gebelik , gebelik hakkında , gebelik takip , doğum , kadın doğum , gebelik takibinde nelere dikkat edilmeli