Tel : 0222 320 00 22 - 0533 646 43 46
Yapılan tetkiklerde rubella'ya karşı bağışık olmadığınız saptanırsa aşı olmanız gerekir. Ancak bu aşı canlı virüslerden yapıldığı için aşı sonrası 1 ay süreyle hamile kalmamanız ve bu sürenin sonunda bağışılık gelişip gelişmediğini kontrol ettirmeniz gereklidir.
 
Eğer diabet (şeker hastalığı) saptanmış ise kan şeker düzeyinizin mutlaka normal düzeyde tutulması gerekir Yapılan araştırmalar kan şekeri yüksekliğinin hamilelik üzerinde olan olumsuz etkilerinin döllenme olmadan çok daha önce başladığını ortaya koymuştur.
 
Beslenme : Gebelikte olduğu gibi gebe kalmaya karar verildiğinde de beslenme son derece önemlidir. Suni tatlandırıcılar, kafein gibi pekçok maddenin kullanımı azaltılmalıdır. Kilo fazlalığı varsa bunları vermek için en iyi dönem gebelik öncesidir. Çünkü gebelikte diet önerilmez. Yaygın kanının aksine beslenme bozukluğu olmayan kişilerde hamile kalmadan önce vitamin takviyesi gerekmez. Sadece gebe kalmadan önce folik asit kullanımı önerilir.
 
Hamile kalmadan önce B grubu vitaminlerden biri olan folik asit takviyesi önerilir. Günde alınan 400 mikrogram folik asit bebekdeki merkezi sinir sistemi anomalilerini azaltır.
 
Sigara : Sigarayı bırakmak için anne olmayı istemekten daha iyi bir sebep olamaz. Sigara kadında yumurta, erkekte sperm sayı ve kalitesini azalttığından gebe kalmada güçlüğe neden olabilir. Sigara içen gebelerin bebekleri düşük doğum ağırlıklı olabilmekte, bu kadınlarda düşük ya da erken doğum daha sık görülmektedir.
 
Alkol : Gebeliği etkileyen bir diğer önemli husus da alkol kullanımıdır. Vücudu gebelik öncesinde ve  gebelik esnasında  alkol kullanımından kaçınılması gerekir. Alkolün gebeliğe etkisi bebeklerde doğumsal anomali olarak görülmektedir. Alkol kullanımı esnasında alkolü az miktarda, sulandırarak yada yiyeceklerle alarak etkilerini hafifletmeye çalışsanız bile vücuda giren alkol bebeğe de ulaşır.
 
Hamilelikte alkol kullanımının gebeliğe önemli etkileri aşağıdaki gibidir:
  • Düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği gözlenebilir.
  • Yüz ve kulak deformasyonları-yarık damak  ve yarık dudak gibi-ile karşılaşılabilir.
  • Sinir sistemi fonksiyon bozukluğu  veya  zeka geriliği gözlenebilir.
  • Diş gelişiminde problemler yaşanabilir.
  • İskelet sistemine ait bozukluklar görülebilir.
  • Kalp, karaciğer ve üreme sisteminde sorunlar yaşanabilir.
  • İleri yaşlarda davraniş bozukluğu, hiperaktivite gözlenebilir.
Özellikle fazla miktarda alkol tüketen bayanların gebe kalmadan evvel alkol kullanmayı bırakması çok önemlidir. Bu konuda bilimsel otoriteler herhangi bir miktarı zararsız olarak tanılamamışlardır.
 
Gebelik ihtimalini arttırmak için adet döneminin ikinci yarısından itibararen alkol kullanımını kesmek gerekir.
 
Küçük keyifler için büyük üzüntüler yaşamaya gerek var mı sizce? Elbette alkol bağımlılığı olan bir insan için durum çok daha zorlu. Ancak eğer dünyaya bir bebek getirmeye karar verdiyseniz onun sorumluluğunu almaya daha o doğmadan başlamak zorundasınız.  Alkol bağımlısı olan bir anne adayı böyle bir durumda kalmaktan dolayı üzüntü yaşamamalı. Onun yerine bağımılığından kurtulması için ona verilmiş bu büyük sorumluluğu ikinci bir şans olarak değerlendirmeli

Etiketler : gebelik , gebelik hakkında herşey , doğum , gebelikte öneriler , gebelikte yapılması gerekenler