İstemli düşük yapmak amacı ile gebelik ürününü cerrahi yoldan sonlandırma işlemidir. Kürtaj gebelik sonlandırmanın dışında da tanı ve tedavi amacıyla kullanılan bir cerrahi girişimdir. Bu konulara ileride değinilecektir. Burada anlatılacak olan konu yasal 10 haftaya kadar gebeliğin sonlandırma işlemidir. Yasal 10 haftalık süre son adet kanamasının ilk gününden başlayarak sayılan 70 günlük süredir.(10 hafta)
1983 yılında Türkiye Büyük Millet Meclis’inde çıkartılan 2827 sayılı kanunla 10 haftaya kadar kürtaj ülkemizde serbest bırakılmıştır ve 510 sayılı tüzükle yürürlüğe girmiştir. Kürtaj olma şartları ve halleri bu kanun ve tüzükle belirlenmiştir.
10 Haftalık Yasal Kürtajla gebeliğin sonlandırmasını kimler yaptırabilir?
Evli ise eşinin onayı gerekir. Evli değil ve reşit değilse (18 yaşından küçükse); anne ve babasının veya velisinin,anne baba ayrı ise mahkeme vesayeti kime vermişse onun onayı gerekir. Eğer kadın reşit ise yani 18 yaşından büyükse ve evli değilse istenmeyen 10 haftaya kadar olan gebeliğini kendi istemi ile düşük yani kürtaj yaptırabilir. Ancak burada doktorun iyi bir öykü alması ve iyi bir fiziki muayene yapması, hastanın ruhsal ve bedensel olarak sağlığının normal olarak tespit etmesi şarttır.
10 haftadan sonra kürtaj yaptırılabilir mi?
Yaptırılabilinir. Ancak bu işlemin mutlaka tıbbi, psikolojik ve sosyal yönden zorunlu olduğunu gösteren ve en az iki hekimin onayının olduğu hastaneden alınan sağlık kurul raporu gerekir. Tıbbi zorunluluğa bağlı nedenlerden bazıları şunlardır; anneye bağlı bazı ağır hastalıklar. Örnek; ağır kalp yetmezliği, şiddetli diyabet, geçirilmiş gebelik toksikozu (eklampsi), geçirilmiş ağır genital cerrahi operasyonlar (prolapsus), toksik guatr, anneye ait doğumsal hastalıklar, kanser, şizofreni, psikomanik depsesif depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar sayılabilir. Rahim içinde ölmüş fetus (cenin), kaçınılmaz veya tam olmayan düşük. Bebekte gözüken down sendurumu, kardiyak, gastroentestinal, üregenital anomaller, trisomi 18 ve trisomi 13 gibi kromozom bozuklukları, beyin anomalleri sayılabilir.
Yukarıda sayılan nedenlerle yapılan 10 hafta üzerindeki kürtaj yöntemi 10 haftadan daha küçük gebeliklerde yapılan kürtaj yönteminden daha farklı ve daha komplikedir ve risklidir.
10 Haftadan büyük gebeliklerde yapılan kürtaj yöntemi nasıldır?
Öncelikle bu işlem hastane şartlarında yapılmalıdır. Burada amaç rahim kasılmalarını uyarmak ve düşük eylemini başlatmaktır. Bunun için en çok kullanılan yöntemler şunlardır: Çocuğun su kesesi içine veya dışına verilen hipertonik solüsyonlar . Bazen de direkt rahim ağzı dilate edilerek künt küretaj (forseps) ile gebelik ürünü boşaltılır. Bütün bunlarda başarısız olunursa; karından histeretomi yöntemi uygulanır.(karından minilaparotomi ile uterus (rahim) küçük bir kesi ile açılarak cerrahi olarak boşaltılır) Yukarıda da bahsedildiği gibi bütün bu işlemler hastane şartlarında ve sağlık kurulu raporu almış olan hastalara uygulanır. Bu işlemler kesinlikle istek üzerine yapılmaz.Mutlaka heyet raporu çıkarılarak hastanede yatırılıp gerekirse ameliyathane şartlarında yapılır.
Etiketler : kürtaj , kürtaj nedir , kürtaj nasıl yapılır , kürtaj öncesi , kürtaj sonrası , kürtajın zararları , kürtaj hangi durumlarda yapılır